Българи прекосяват с лодка и кауза 7470 км през Атлантика

denitsa

Разстоянието по права линия между Португалия и Бразилия е 7470 км или 4642 мили, а полетът между двете страни отнема около 8 часа и половина.

0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second
Medium 83214337 3497430356952801 5053787166951106881 o

Двама наши сънародници – баща и син, стартираха днес своето невероятно пътешествие през Атлантическия океан, съобщиха от Външното ни министерство.

Разстоянието по права линия между Португалия и Бразилия е 7470 км или 4642 мили, а полетът между двете страни отнема около 8 часа и половина. Заставайки зад каузата на донорството, Максим Иванов и Стефан Иванов решават да прекосят Атлантическия океан, но не със самолет, а със собственоръчно направената от тях лодка NEVEREST.

„От днес до пристигането си в Бразилия всеки от двамата ще гребе по 6 пъти на ден за по 2 часа, като ще се сменят. Подготовката за това пътешествие трае близо две години, а успешното му завършване ще донесе множество рекорди за бащата и сина. Но това не е движещата сила за Максим и Стефан! Те тръгват сами с вятъра и NEVEREST, за да подкрепят кампанията „Да! За Живот!“. Целта им е да се повиши осведомеността в обществото за даряването на органи. Аз също вярвам, че, говорейки повече за тази кауза, ще успеем да дадем втори шанс за живот на близо 1200 български граждани! Попътен вятър, Стефан и Максим! Ще следим със затаен дъх пътешествието ви!“, написа външният министър Екатерина Захариева.  

Баща и син успяват да построят сами в гаража си лодката, но преди това намират и експерт, който да им помогне. Откриват едни от най-опитните морски архитекти. Така се научават как да построят лодка, която да устои на силни ветрове и високи вълни. Мечтаят да успеят в пъвата океанска гребна експедиция за България. Докато единият гребе, другият ще се храни или ще спи. Противно на очакванията, баща и син няма да бъдат откъснати от света. Ще имат 7 сателита, 2 радиостанции, 4 компаса.

Снимки: МВнР

Източник: kmeta.bg

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Next Post

АПИ стартира обществена поръчка за проектирането на около 17 км от път Струмяни - ГКПП "Клепало"

Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ откри обществената поръчка за избор на изпълнител за изработване на идеен и технически проект за доизграждането на участък от третокласния път Струмяни - ГКПП "Клепало", съобщиха от пътната агенция.
обществена поръчка