8 дни сняг ще струват над 500 000 лева на пловдивчани

Administrator
0 0
Read Time:2 Minute, 39 Second

Зимата си отива, в Пловдив имаше едва 8 снежни дни, а дългосрочната прогноза е за кратко застудяване в началото на март и повече валежи, но от дъжд. Това обаче не означава, че сметката за плащане е ниска. Пловдивчани ще платят над половин милион лева, пише Marica.bg.

Техника и персонал са в бойна готовност 24 часа в денонощието за 120 дни – от 16 ноември до 14 март, и трябва да се реагира за 30 минути.

В зимното поддържане на Пловдив, което започна на 25 ноември, са включени 90 машини: 55 снегорина, 28 разпръсквача на сол и 7 челни товарача. За поддържането на пешеходните зони, тротоари и велоалеи пък в последните няколко години се закупиха дузина малогабаритни мултифункционални машини. Пловдив се снабди също така и със 7 модерни роторни снегорина. 

Социалните мрежи се напълниха с шеги на пловдивчани, че „най-самотни тази зима били снегорините в Пловдив“. Според разпоредбите обаче фирмата, която отговаря за тази дейност, се задължава през целия зимен период от 16 ноември до 14 март да поддържа огромно количество техника в 24-часова готовност. Макар че дните, в които се налагаше сериозно почистване на градските улици, да се брояха на пръсти.

Зимното почистване на Пловдив е част от голямата 5-годишна сделка за сметосъбиране, сметоизвозване и почистване на града с „КМД“ ЕООД, подписана през лятото на миналата година. Според параметрите в договора един час работа на снегопочистващите машини ще се заплаща по 48 лева. 

Много по-интересен е казусът с т. нар. „зимни дежурства“. При тях определено количество техника и персонал стои по 24 часа в денонощието в рамките на 120 дни (16 ноември – 14 март) на разположение. Снегопочистващата техника трябва да отрегира при такива случаи 30 минути след подадения от оперативния щаб сигнал. За тази услуга общината плаща по 3,60 лева с ДДС на час за една машина.

В договора на Община Пловдив с „КМД“ ЕООД обаче е записано, че минималният брой зимни часови дежурства за една година не може да е по-малък от 156 000 часа. Така се оказва, че за тази зима в Пловдив ще бъдат платени поне 561 000 лева за зимни дежурства. Това значи, че дори и със заповед на кмета на Пловдив те да бъдат прекратени предсрочно, Общината отново ще дължи тази сума. През този сезон зимните дежурства започнаха от 25 ноември, което също няма да окаже влияние на крайната цена на снегорините на гараж. Простата сметка показва, че ако прогнозите на синоптиците за следващия месец се сбъднат и няма повече сняг в Пловдив, за периода от 16 ноември 2019 до 14 март 2020 година снегопочистващите машини са стояли в гаража 112 от общо 120 дни през този зимен сезон. За целия срок на договора от 5 години сумата, която ще се плати да „държим снегорините на топло“, става още по-сериозна – малко над 2,8 милиона лева. 

Малкото сняг за втора поредна година в Пловдив ще донесе и една икономия. В началото на зимния сезон около 3600 тона сол и 60 тона химически препарат калциев дихлорид бяха останали на склад от предишната година в общинското предприятие „Чистота“ за поддръжката на улиците и мостове през зимата.

Източник: Kmeta.bg

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Държавен вестник обнародва Закона за хазарта

Държавен вестник днес обнародва приетите от парламента промени в Закона за хазарта, с които тотото официално става монополист в лотарийните игри, предаде БГНЕС. С обнародването на текстовете лотарийните игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, издадени на организатори, различни от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“, се прекратяват и съответните удостоверения […]