София ще плаща 500 000 лева на АПИ за околовръстно без винетки

Administrator
0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

Столичната община ще плаща по половин милион лева на година на Агенция “Пътна инфраструктура” за поддръжката на северната скоростна тангента на града и още пътни участъци от републиканската мрежа. Така няма да не се налага част от жителите на районите “Нови Искър”, “Кремиковци”, “Панчарево” и “Банкя” да плащат винетка за ползването на пътищата. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Предстои общината да подпише споразумение с АПИ, което трябва да бъде гласувано и от СОС.

На въпрос защо споразумението не е подписано досега, въпреки че проблемът е известен от края на 2018 г. Фандъкова обясни, че преговорите с АПИ са били изключително тежки и “МРРБ не беше съгласно до много скоро”.

Нито една институция не се съгласява лесно да се вземат част от приходите й. Изисква се и политическо решение, затова благодаря на премиера Бойко Борисов за намесата му, добави Фандъкова.

Тя заяви, че средствата, които общината ще плаща няма да са за сметка на ремонта на улици. “Програмата за ремонт на квартални улици, за която са предвидени 20 млн. лв., няма да се пипа”, обеща Фандъкова.

Относно толсистемата, която засяга част от линиите на столичния градски транспорт, Фандъкова отговори: “Водят се разговори в парламента за законодателни промени. Подкрепям възможността градският транспорт да бъде освободен от такси. Ако това не е възможно “Столичният автотранспорт” ще плаща толтакси”.Фандъкова обаче подчерта, че дори и при такъв вариант това няма да се отрази на цената на билета за градски транспорт и тя ще остана 1,60 лв.

Източник: Kmeta.bg

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Хиляди нарушения след проверки на камиони и автобуси

Предвидени са четири акции срещу тежкотоварни автомобили и автобуси по линия на ROADPOL, като проверките са с превантивна функция, тъй като този тип превозни средства са едни от високорисковите за пътната безопасност. Акцията е обхванала цялата страна. Това стана ясно от брифинг на ГД „Национална полиция“. Първата е приключила миналата седмица – […]