Птичи грип в Раковски, избиват близо 6000 патици

Administrator
0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Първо огнище на птичи грип установи днес в Раковски Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), съобщиха от агенцията. Оттам уточниха, че Националната референтна лаборатория е потвърдила огнището на  високопатогенна Инфлуенца H5N8 във ферма за патици в града. В момента на регистриране на огнището във фермата се отглеждат 5 830 патици-мюлари от четири възрастови групи.

Издадена е заповед на изпълнителния директор на БАБХ проф. д-р Паскал Желязков за обявяване и предприемане на мерки за контрол на огнището. Предстои патиците да бъдат умъртвени по хуманен начин, а също да бъдат обезвредени всички засегнати и контактни птици във фермата. Целта е да не се допусне разпространяване на заразата.

Определени са 3-километрова предпазна зона (гр. Раковски) и 10-километрова наблюдавана зона около животновъдния обект. Във втората зона влизат села от общините Раковски, Брезово, Калояново и „Марица“.

25 ферми за патици с близо 137 хиляди птици има само в трикилометровата зона – в района на Раковски. В 10-километровата зона пък работят 24 ферми с птици – патици и кокошки. В и от тези зони търговията и придвижването на домашни, диви и други птици, яйца за разплод, птиче месо, продукти от птиче месо и яйца ще се извършва под официален контрол. Забранява се организиране и провеждане на панаири, пазари и изложби за птици, както и разселването на птици, включително и подновяването на дивечовия запас.

Последното огнище на заболяването в България беше регистрирано през месец април 2019 година. В страната се надзорът над птицефермите е засилен, посочват от БАБХ.

Припомняме, че със заповед на изпълнителния директор на БАБХ от 23 януари 2020 година беше обявена повишена епизоотична готовност на всички региони в България за птичи грип. 

Източник: Dariknews

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Някои заблуди, в които е възможно да вярвате

Днес събрахме за вас няколко идеи, които са се прокрадвали из ума на почти всекиго. Зад тях, обаче, стоят съвсем различни от очевидните причини. Ето кои са те.
заблуди вярване