Ролята на бендикса в стартера

ipopov
0 0
Read Time:2 Minute, 33 Second
Ролята на бендикса в стартера

Бендиксът е зъбно колело в стартера. Неговата задача е да завърти маховика, за да се стигне до запалване на стартера. Ролята на всеки бендикс за стартер е важна и определяща за нормалното и безотказно функциониране на автомобила. Носи името на прочутия в сферата на автомобилната и авиационна промишленост американски изобретател Винсент Хуго Бендикс, който има големи заслуги за усъвършенстване на стартера.

Всеки бендикс за стартер има две основни функции

Когато бендиксът се задейства, той премества предния край на стартера напред към двигателя и свързва зъбното колело на стартера със зъбното колело на главния вал на двигателя. Това създава връзка между двигателя и стартера и позволява на стартера да задейства двигателя.

След като двигателят е стартиран и започне да върти, бендиксът се оттегля от зъбното колело на двигателя. Това предотвратява прекомерно въртене на стартера и го предпазва от износване.

Без функциониращ бендикс за стартер няма да може да се стартира двигателят на автомобила. Поради тази причина всеки шофьор трябва да е бдителен за знаците за евентуална неизправност.

Как да установим дали автомобилът има проблем с бендикс за стартер

Сигурен белег, че имате нужда от ремонт и подмяна на бендикс за стартер е необичайно превъртане или прескачане на ключа при запалване. Ако това се случва, той не превърта вала на двигателя и автомобилът няма как да бъде стартиран безпроблемно. Най-честа причина за подобни затруднения е повреда на бендикс за стартер. В подобен случай най-добре е без забавяне да потърсите специалист, който да извърши своевременен ремонт.

От значение е да не се опитвате със сила да подобрите работата на ключа, тъй като това може да задълбочи аварията и да предизвика и други проблеми с автомобила ви, възможно е дори да натрошите зъбците на вашия бендикс за стартер.

Кои са най-често срещаните проблеми с бендикс за стартер

Ако се сблъскате с някои от изброените по-долу проблеми с бендикс за стартер, потърсете по най-бързия начин надежден специалист за ремонт. Ето някои от най-често срещаните аварийни ситуации:

Закачане при стартиране

В подобна ситуация той не се задейства правилно. Това може да се дължи на намазняване, корозия или износване на вътрешните механизми на бендикс за стартер. Ако той не се свърже оптимално и правилно с двигателя, това може да доведе до удари или вибрации при стартиране на автомобила.

Неизправно разкачване след стартиране на двигателя

Подобен проблем с бендикс за стартер може да доведе до прекомерно въртене на стартера. Бъдете внимателни това да не се случва, тъй като ще предизвика износване или повреда.

Износеният бендикс за стартер е неефективен

Това е логичен процес, който настъпва в хода на времето. При износване на зъбните колела, уплътненията и лагерите, трябва да помислите своевременно за подмяна на бендикс за стартер.

Потърсете професионален автомонтьор, когато забележите проблеми с бендикса

Важно е те да бъдат отстранени навреме, за да не се стигне до по-големи повреди в автомобила. Ремонтът трябва да е направен от специалист, за да е качествен и надежден. От значение е също да се използва бендикс за стартер, подходящ за марката и модела на вашия автомобил, за да работи безотказно след подмяната.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %