25% от българите са екстра бедни

Administrator
0 0
Read Time:1 Minute, 20 Second

„Нашият институт повече от 30 години изчислява по тази методика. В края на 80 години се разработи методиката. След 90 година потребителската кошница, която съдържа около 500 стоки, беше актуализирана към действащата икономика”, заяви пред NOVA Виолета Иванова от КНСБ.

500 стоки и услуги, от които 200 са само хранителни стоки,  останалите са нехранителни. В хранителни стоки влизат около 15 подгрупи. Те се определят в разходни норми – сбор от теглото на всеки член от домакинството, които формират общо тегло. Това е съобразно средните български стандарти. Теглата са конструирани така, че да покриват на месец, в зависимост от теглото и пола, тези разходни норми”, обясни тя.

„Зад тези пари стои стандарт на средностатистическо българско домакинство. За него сме направили консултанти с диетолози. Другите стоки са нехранителни – поддържане и обзавеждане на дома, образовани, здравеопазване, свободно време. Всичко това се включва с определени минимални стандарти, които да покриват здравословен живот на българско домакинство”, разясни още Иванова.

„Съпоставката, която правим по доходното разпределение в домакинствата, показва, че на един член в домакинството с доход под 314 лв., която е официалната линия на бедност за 2019 г., са 25%. Като цяло доходите нарастват.

Около 32% са домакинствата, които имат на едно лице доход над издръжката на живот. Ако на нас са ни необходими 2517 лв., то всеки един от двамата възрастни родители трябва да получава не по-ниска заплата от 1259 лв. Но към настоящият момент, при тази средна работна заплата, то не достигат около 23%, за да могат родителите, които условно приемаме, че работят и двамата, да покриват тази издръжка на живот”, заяви тя.

Източник: Pariteni.bg

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

България подкрепи балансирано развитие на градовете пред ООН

България подкрепя изпълнението на Новия дневен ред за градовете и ще продължи да полага усилия и действия за прилагането му като инструмент, който дава възможност градовете да превърнат глобалните предизвикателства във възможности. Тази позиция изрази заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която представлява България в десетия Световен градски […]