Регистрация на фирма: същност, първи стъпки, основни съвети

Administrator
1 0
Read Time:2 Minute, 9 Second
Регистрация на фирма: същност, първи стъпки, основни съвети

В България законът е категоричен: ако желаете да упражнявате търговска дейност, предлагайки стоки и услуги, то следва да предприемете стъпките по регистрация на фирма. За щастие, процесът е максимално олекотен и от гледна точка на процедурност, и от гледна точка на финансова инвестиция.

В днешния текст решихме да очертаем някои от основните положения, с които ви предстои да се занимаете пряко, веднъж щом стартирате процеса по регистрация на фирма. Процедурата отнема малко време – само в рамките на 2-3 дни бихте могли да бъдете горди собственици на личен бизнес. Изрядността на документацията е в основата на бързото задействане и протичане на процеса. Ето защо днес обръщаме внимание на основните стъпки.

Регистрация на фирма – ЕООД или ООД? Можем ли сами?

Процесът по регистрация на фирма е максимално улеснен – в този ред на мисли всеки би успял да се справи самостоятелно с начинанието. Все пак обаче препоръчваме консултация със специалист – така ще минимизирате шанса от възникване на проблем с документите, което би забавило значително бързото протичане на процедурата.

Най-честият въпрос, изникващ при регистрация на фирма, е за разликата между ЕООД и ООД. Краткият отговор е следният: при ЕООД говорим за един собственик, докато ООД фирмите се характеризират с наличието на двама или повече такива. Ето защо отправна точка на процеса по регистрация на фирма следва да бъде решението дали еднолично ще представлявате бъдещия бизнес, или ще обедините усилия със свой съдружник.

Документите, които следва да подготвите, не се характеризират със значителни разлики, говорейки за двата вида фирми. При ЕООД следва да подготвите Учредителен акт, докато при ООД законът изисква наличието на Дружествен договор. Останалите документи касаят нотариалното заверяване на подписа на собственика или собствениците, както и декларации, обслужващи определени членове от закона.

Каква финансова инвестиция следва да подготвим при регистрация на фирма?

Другият често задаван въпрос касае сумата, която следва да заделим, за да осъществим регистрация на фирма или бизнес. Добрата новина е, че процедурата не е никак скъпа – онлайн подаването на документи към Агенцията по вписванията възлиза на 55лв., а подаването им на гише – 110лв. Важно е да уточним, че онлайн вариантът изисква наличието на електронен подпис. Нотариалната заверка е в размер на 6лв. Между 10 и 20лв. ще ви струва откриването на банкова сметка, обслужваща фирмата. Минималният стартов капитал е в размер на символичната сума от 2 лева.

Колко време отнема една регистрация на фирма?

Зарадваме ви с поредната добра новина – процесът отнема не повече от 2-3 работни дни в случай, че всичко по изготвените документи е изрядно. Ето защо е повече от добра идея да работите съвместно с юрист – така ще подсигурите плавно протичане на процедурата.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Next Post

3 вида интересни кейсове, с които да освежим телефона си

Ползите от ежедневната употреба на смартфон не се свеждат само до това, че с него можем да сме в непрекъсната връзка с близки и познати, също както и да бъдем добре информирани за случващото се по света. Добре е да се спомене и приносът му за модния ни стайлинг, който […]
3 вида интересни кейсове, с които да освежим телефона си