Депресията е по-опасна, отколкото мислим

denitsa

Първата и най-важна крачка, която можете да направите към такъв човек, е да го изслушате с разбиране и приемане на онова, което ви казва. Не бързайте да го убеждавате в обратното – чувствата не са нещо, което може да бъде оборено в разговор.

0 0
Read Time:2 Minute, 8 Second

Познавате ли човек, който сякаш е винаги в минорно настроение? Някой, който често изпитва потиснатост, напрежение, необяснимо чувство на тъга или притеснение?


Ако сред обкръжението ви има такива хора или самите вие страдате от подобни оплаквания, то вероятно е добра идея да потърсите по-дълбоко причините за това.

През последните години броят на страдащите от депресия и депресивни състояния се е увеличил неимоверно. Експертите твърдят, че забързаният и конкурентен във всякакъв аспект начин на живот допринасят за това нарастване.

Онова, което е истински важно да знаете, обаче, касае един изключително нездравословен подход, който мнозина имат към депресията – игнорират я.

Избягвайки да се обръща внимание на този проблем, не носи на страдащия нищо друго, освен допълнително задълбочаване на състоянието. Ако ваш близък пожелае да поговори с вас и ви сподели, че се чувства вял, тъжен, непродуктивен и това е нещо, което не отминава за ден или два, то определено вложете старание и енергия да обърнете щателно внимание на този човек. Имайте предвид, че едно от най-трудните неща за страдащите от подобни състояния, е открито да говорят за тях с някого другиго. Ако някой е предприел такава крачка към вас, най-малкото, което можете да го направите, е да го изслушате.

Често пренебрежително махваме с ръка на подобни оплаквания и отсъждаме, че е нещо временно и ще отмине. Макар и в редица случаи да е така, ако човек се чувства непълноценно за дълго време, то в никакъв случай не бива проблемът да остава неразрешен. Всеки има лоши дни – да се чувствате не на място и нещастни е нормално за всяко човешко същество. В живота постоянно ни съпътстват спадове, проблеми и предизвикателства, които ни се отразяват негативно. Дългото застояване в такова настроение, обаче, индикира за евентуално наличие на депресивно състояние. А това определено е нещо, на което следва да се обърне сериозно внимание.

Поговорете с човека открито и с разбиране. Второто е особено важно – за редица хора, страдащи от депресия, основното притеснение се изразява в това, че считат, че няма да бъдат разбрани. Ако често са чували изказвания като това да се „стегнат“ и „че им няма нищо“, то засегнатите се затварят още по-категорично и стават все по-необщителни. Първата и най-важна крачка, която можете да направите към такъв човек, е да го изслушате с разбиране и приемане на онова, което ви казва. Не бързайте да го убеждавате в обратното – чувствата не са нещо, което може да бъде оборено в разговор. Бъдете отворени към емоциите му и бъдете на разположение всеки път, когато този човек изпита нужда да поговори за онова, което тормози душата му.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Какво съхраняваме в своите кухненски шкафове

Няма какво да се лъжем – едва ли има нещо по-уютно от това през уикенда да се впуснем в кулинарни приключения в любимата ни кухня. Именно това е помещението, което често ни зарежда с позитивизъм, хубава енергия и в което прекарваме ценни и споделени мигове със семейството. Ето защо е […]