В българска фирма ходят с кучета в офиса

Administrator
0 0
Read Time:3 Minute, 49 Second

Милена Велева е маркетинг специалист и мениджър в ICN.Bg. Завършила е бакалавър по „Журналистика и медии“ и магистър по „Маркетинг със специализация – „Рекламен мениджмънт“. Защо във фирмата кучетата са част от екипа и как се работи с тях?  

– Как Ви хрумна идеята за куче в офиса?

– Когато обичаш животните и си широкоскроен човек, тази идея е близко до ума. Един от собствениците на ICN.Bg е любящ собственик на кокера с най-милите очи на света – на име Нико. Той е част от екипа ни, откакто беше бебе и дори му направихме карикатура, като част от екипа и го кръстихме – Пазача на офиса. С появата на Нико в офиса стана практика и други служители да водят домашните си любимци на работа. Така с течение на времето се превърнахме в един страхотен екип с трима четириноги колеги. И сме много щастливи от този факт.

– Практиката става все по-популярна у нас. Привлича ли това хора, които идват да кандидатстват за работа при вас?

– Хората се делят на два типа – такива, които обичат животните и такива, които обичат да си играят с животните. Истината е, че кучетата в офиса носят голямо настроение и със сигурност разведряват обстановката. Извлекли сме единствено и само позитиви от това наше решение.

– Клиентите ви как гледат на куче в офиса? Стряскат ли се?

– В първия момент не очакват да има куче в офиса, но винаги четириногите ни приятели ги посрещат с изплезен език и са готови да им дадат цялата любов на света. Посрещаме ги изненадани и ги изпращаме с усмивка. Това за нас има голямо значение. Смятаме, че и на тях тези срещи им носят настроение. Случвало ни се е в офиса да дойдат клиенти и часове след като сме ги обслужили и сме се разделили да ни звънят по телефона, за да попитат кога пак ще могат да дойдат, за да видят кучето в офиса. Това може само да ни кара да се усмихнем.

– А как се чувстват самите кучета?

– Кучетата са най-щастливи. Получават безкрайно голямо внимание. Кой би се оплакъл от дълги и разнообразни игри с колегите в офиса. Освен това винаги се намира поне един гладник в кухнята, който си хапва нещо и кучетата не пропускат да раздават мили погледи точно в този момент.

– Доказано е, че домашните любимци на работното място свалят стреса. Така ли е?

– Така е, разбира се. Няма как да не изречеш мила дума или да се наведеш да ги погалиш. Това е достатъчно да забравиш за проблемите си.

– Помагат ли животните за качеството на работния процес?

– За да ви отговорим на този въпрос, попитахме техните стопани и отговорът е „да“. Всеки човек има нужда от доза почивка по време на работния процес. Стопаните на кучета използват времето за игра с тях за пет минутка отдих. Когато отпуснеш съзнанието си подобаващо, макар и за кратко време, след това се връщаш на бюрото в пъти по-продуктивен и отпуснат. Не е ли това формулата на успеха?

– По време на работа възникват ли проблеми заради животинките?

– По-скоро не. Некомфортни са ситуациите, в които намерим „аки“ под тенис масата или до диспенсъра с вода, но тогава на помощ идват стопаните, които са се заредили с пакетчета мокри кърпички, за да хигиенизират след четириногите си приятели. По-скоро това са комични ситуации, отколкото проблемни.

– В „Гугъл“ кучетата са добре дошли във всеки отдел. Трябва ли да има данъчни облекчения, примерно, за фирма като вашата в България? Или други „стимули“?

– Не сме се замисляли по тази тема. Ако тази крачка ще стимулира повече офиси в България да предприемат тази крачка за повече кучета в офисите, защо не. Ние го правим защото е приятно, защото хората се чувстват добре, защото винаги е по-забавно, когато има в офиса животинче или няколко едновременно.

– Какви са комичните случки, свързани с кучетата в офиса?

– Ще ни извините, че за пореден път става въпрос за нещо не толкова приятно, като кучешко „ако“, но това е част от живота ни, когато го делим с четириногите ни приятели. Един слънчев ден наша клиентка пожела да ползва тоалетната в офиса, която предварително беше „минирана“ от малкия Нико, който в този момент дори беше на разходка извън офиса. Жената дойде с усмивка на лице при колегите от отдел „Продажби“ с думите: „Надявам се, че имате животинка в офиса, предвид гледката пред тоалетната.“. Има и такива моменти, които обаче остават завинаги, въпреки дозата срам, която изпитаха всички тогава. Всички ние обичаме животните и ни се налага да приемем и техните малки негативи. Важното е, че те ни дават много повече, отколкото сме предполагали.

Автор: Нина Александрова. Източник: Kmeta.bg

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

25% от българите са екстра бедни

„Нашият институт повече от 30 години изчислява по тази методика. В края на 80 години се разработи методиката. След 90 година потребителската кошница, която съдържа около 500 стоки, беше актуализирана към действащата икономика”, заяви пред NOVA Виолета Иванова от КНСБ. „500 стоки и услуги, от които 200 са само хранителни стоки,  […]