Защо хобитата са толкова важни за личностното развитие

denitsa

Следващият път, когато усетите пренатоварване или прекомерна умора, се замислете какво би било онова действие, което да ви достави удоволствие и да ви помогне да разпуснете.

0 0
Read Time:1 Minute, 50 Second

Живеем в свят, който е подчинен повече от всякога на задължения, работа и множество ангажименти. Щастливци са онези, които съумяват да намерят достатъчно свободно време, за да съвместяват работните задължения с активностите, които им доставят удоволствие. А това, както се оказва според психолозите, е от изключително значение.

Ключът към здравата психика се крие в баланса – това да съумяваш да преуспяваш и в професионалния, и в личния живот, е не винаги лесно, но пък, веднъж станало възможно, осигурява истинско спокойствие и пълноценно прекарано време. Запитани, специалистите по ментално здраве споделят, че т.нар. бърн аут е изключително често срещан при хора, неспособни да разпуснат и да си дадат действителна активна почивка в свободното време извън работните задължения.

А как най-лесно човек оползотворява свободните си часове ежедневно? Чрез практикуването на хобита, разбира се. Всеки от нас притежава множество интереси, посвещаването на които положително се отразява изключително добре върху психиката ни. Независимо дали ще говорим за четене, писане, практикуването на спорт, рисуване, някаква артистична проява или просто разходки сред природата – всичко това предполага едно положително прекарване на времето.

Хобитата се съотнасят важно и по отношение на личностното израстване. Именно в тези актове на време със себе си опознаваме съвсем нови свои страни – наблюдаваме какво ни доставя удоволствие и какво – не, какво ни носи добро настроение, а и бихме могли да открием у себе си наличието на неподозиран досега талант. Практикуването на хобита и актът на самото им извършване по същество е начин за самонаблюдение и самоанализа – нещо изключително важно за осъществяването ни като един завършен и осмислен индивид. Затова и психолозите в сеансите със своите пациенти препоръчват самонаблюдението в различни житейски ситуации като способ за личностно израстване и самоусъвършенстване. Само чрез детайлна яснота по отношение на онова, което ни стимулира и, респективно, отблъсква, ние ще познаваме в пълен аспект необходимостите си и нуждите си в различни сфери от живота.

Следващият път, когато усетите пренатоварване или прекомерна умора, се замислете какво би било онова действие, което да ви достави удоволствие и да ви помогне да разпуснете. Започнете да го практикувате, а и никак не е лоша идея да намерите съмишленици. Така ще прекарвате пълноценно времето си в приятна компания, а и ще създадете нови и стабилни взаимоотношения с околните.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Next Post

Азиатската кухня - тайната на младостта и дълголетието

Замисляли ли сте се по следните въпроси: „Защо има толкова малко дебели хора сред азиатците?“ и „Защо, когато стигнете до Изтока, първото нещо, което ви хваща око, е огромен брой слаби, подвижни и абсолютно весели хора?“ Каква е тайната на това явление? Може би цялата работа е в специалният климат, […]